Aktuality z Brněnského tělovýchovného sdružení

Informace k dopadům nového Občanského zákoníku na TJ, SK.

Štěpán Říha, 27.01.2014

Od 1. 1. 2014 vstoupil v platnost nový Občanský zákoník, který má ve svých ustanoveních vliv na další působení občanských sdružení - nyní spolků.


Informace k novému Občanskému zákoníku

Je důležité, aby všechny sportovní kluby a tělovýchovné jednoty zaznamenaly, že od nového roku, počínaje 1. lednem 2014, začala platit novela občanského zákoníku.
Dle nového zákoníku, který je veřejně dostupný např. na http://obcanskyzakonik.justice.cz/texty-zakonu/, se všechny sportovní organizace (občanská sdružení) automaticky přemění na spolky. Novela zákoníku požaduje od občanských sdružení, mimo jiné, úpravy stanov. Povinnost zapracovat změny do svých stanov je rozprostřena do horizontu tří let. Na adaptování změn tedy mají občanská sdružení (tj. SK a TJ, svazy) tři roky. Proto, není-li to nezbytné, doporučujeme se změnami vyčkat plného vyjasnění a řádného výkladu všech nových povinností spolků.
Pro sportovní subjekty již byla vydána první ucelená informace, co je se změnou občanského zákoníku čeká. Informace je dostupná na webu ČUS.

Česká unie sportu nyní připravuje vzorové stanovy, které již budou odpovídat znění nového občanského zákoníku. Připravíme také přehledný návod, jak v klubu – tělovýchovné jednotě postupovat a vyhovět všem podmínkám nového zákona. V první fázi se bude jednat o úpravu stanov. Po schválení prováděcích předpisů ze strany státu pak návod doplníme o postup registrace nových stanov, kterou by měly provádět příslušné rejstříkové soudy. Dále pro Vás připravíme návod, jak získat statut veřejné prospěšnosti, který upravuje další připravovaný zákon, zatím čekající na schválení.

Obecně k nové úpravě Občanského zákoníku
Průběžně se vás snažíme informovat o novinkách v zavádění nového občanského zákoníku do praxe. Nový zákoník upravuje činnost občanských sdružení, automaticky mění jejich formu na spolek a mění také způsob jejich registrace. Všechny změny, které vyplývají z nového občanského zákoníku, jsou popsány v dokumentu na adrese http://www.cuscz.cz/files/475ZmZ.pdf . Principiálně se ale pro občanská sdružení působící ve sportu moc nemění.

Nová právní úprava vychází i nadále z principu, že spolky si mají své fungování upravit ve stanovách především podle svých potřeb. Většina zákonných ustanovení se tak uplatní teprve v okamžiku, kdy stanovy pro konkrétní záležitost nebudou mít svou vlastní úpravu. Pouze nepatrná část zákonných ustanovení tak spadá mezi ta, od kterých se nelze v rámci stanov odchýlit.

Své stanovy jsou spolky povinny přizpůsobit nové právní úpravě nejpozději do tří let od nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, tj. do 1.1.2017. Ve stejné lhůtě je třeba zapsat pobočný spolek v případě, kdy jsou zřízeny organizační jednotky, a to pod sankcí ztráty jejich právní osobnosti (subjektivity). Stanovy musí být povinně uloženy v úplném znění v sídle spolku.

Spolky se podle nové právní úpravy budou povinně zapisovat do veřejného rejstříku.

Poznámka k názvu :

Název spolku musí povinně obsahovat odkaz na svou právní formu, tedy součástí názvu musí být slova „spolek“ nebo „zapsaný spolek“, postačí i zkratka z.s.“

Svůj název (v minimální rozsahu přidání zkratky z.s.) musí spolky přizpůsobit nové právní úpravě nejpozději do dvou let od nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, tj. do 1.1.2016.

Stručné informace - spolkový rejstřík, status veřejné prospěšnosti

Podle znění zákona o veřejných rejstřících č. 304/2013 Sb. přebírají od 1. 1. 2014 agendu spojenou s registrací spolků (dosud občanských sdružení) místně příslušné krajské soudy, které povedou spolkový rejstřík.
Inteligentní formulář na zápis údajů do veřejného rejstříku naleznete na https://or.justice.cz/ias/tangle/iform.

Podle zákona o soudních poplatcích, č. 549/1991 Sb. ve znění platném od 1.1. 2014, bude každý zápis (nového spolku i změněných údajů) do rejstříku zpoplatněn částkou 1 000 Kč. Případné osvobození spolků (v zásadě všech právnických osob) od soudních poplatků je v zákoně navázáno na status veřejné prospěšnosti, který má být podle znění nového občanského zákoníku upraven zvláštním zákonem. Návrh tohoto zákona však nebyl schválen, a proto lze předpokládat, že poplatek bude soudy požadován.

Komplexní informace k vlivu občanského zákoníku, a s ním spojených legislativních změn, na SK a TJ budou poskytovat příslušná regionální Servisní centra sportu po semináři, který je plánován na březen 2014.

na hlavní stránku