Aktuality z Brněnského tělovýchovného sdružení

Osvobození spolků od soudních poplatků

Štěpán Říha, 07.01.2015

Zajímavá a prospěšná informace pro všechny, kteří se chystají provést povinné změny dle NOZ


Osvobození spolků od soudních poplatků při zápisu do spolkového rejstříku

--------------------------------------------------------------

Zákonem č. 335/2014Sb. došlo s účinností od 29.12.2014 ke změně zák.č. 549/1991Sb., o soudních poplatcích. Tato novela je výsledkem společné snahy neziskového sektoru, která směřovala především k tomu, aby nově vzniklá povinnost zápisu stanovených údajů do spolkového rejstříku nebyla pro stávající spolky přílišnou finanční zátěží.

Nově jsou tedy od soudních poplatků osvobozeny (nemusejí ho hradit) spolky a další neziskové organizace ve věcech veřejného rejstříku. Ze zákonné definice vyplývá, že se osvobození týká:

a) prvního zápisu spolku do rejstříku, což je případ vzniku úplně nového SK/TJ

b) zápisu změn a doplnění údajů do spolkového rejstříku, což je případ všech SK/TJ a sportovních svazů při plnění jejich povinnosti nechat si do rejstříku zapsat všechny zákonem požadované údaje, a to ve lhůtě do 1.1.2017 (v souvislosti s povinnou změnou stanov).

POZOR toto osvobození od soudních poplatků je však časově omezeno, a to do 30.6.2016.

Předpokládá se totiž, že v průběhu této doby bude přijat prováděcí zákon, který vymezí podmínky získání statusu veřejné prospěšnosti. Následně by tedy měly být od soudních poplatků osvobozeny již jen spolky, které budou mít tento status zapsán.

Legislativně právní odbor ČUS

na hlavní stránku