Aktuality z Brněnského tělovýchovného sdružení

Změna názvu spolku

Štěpán Říha, 08.12.2015

Co je třeba provést po změně názvu spolku


Změna názvu spolku

Pokud dojde ke změně názvu spolku, zákon přímo neukládá zapsaným spolkům tuto změnu nikomu oznamovat. Je zde ale několik kroků, které je třeba v rámci změny názvu učinit.

V rámci státních rejstříků dochází k přenosu informací a mezi jednotlivými ministerstvy a změna názvu by se tak měla všude projevit. Bylo by ale vhodné, abyste se ujistili, že daná změna byla zapsána např. na Katastrálním úřadě, pokud vlastníte nemovitost nebo pozemky. Změnu názvu by bylo vhodné oznámit i na MŠMT, pokud od ministerstva čerpáte napřímo dotaci.

Platnost uzavřených smluv se změnou názvu spolku neruší, ale skutečnost byste měli oznámit všem svým smluvním partnerům (např. bankovnímu domu). Nahlášení změny kontaktních údajů (názvu) dokonce může být ve smlouvě uvedeno jako vaše povinnost s přímými důsledky na Váš spolek.

Oznámení o změně názvu by měly obdržet také zastřešující spolky (BTS), jimiž jste členy. Zde máte povinnost jako členi tuto změnu oznámit. Opět tato povinnost může být zakotvena ve stanovách zastřešujících spolků nebo v jejich předpisech.

Oznámení učiníte zasláním emailu z oficiální emailové adresy vašeho spolku nebo zasláním dopisu na hlavičkovém papíru s razítkem spolku a podpisem odpovědného pracovníka.

Redakce Zpravodaje ČUS

na hlavní stránku